În 1975, Paolo Dal Poggetto, în aceea perioadă director al muzeului Capelele Medici din Florenţa, a descoperit o comoară din perioada renascentismului, informează National Geographic.
În timpul căutărilor pentru o nouă cale de ieşire, Dal Poggetto şi colegii săi au descoperit o trapă ascunsă sub o garderobă de lângă camera Noua Sacristie. Sub această trapă, treptele din piatră duceau către o încăpere plină de cărbune, care la prima vedere părea doar un depozit.
Însă pe pereţi, Dal Poggetto şi colegii săi au descoperit desene în cărbune şi cretă realizate de însuşi Michelangelo. Deşi camera este închisă accesului publicului pentru protejarea operelor, fotograful Paolo Woods din cadrul National Geographic a reuşit să imortalizeze operele remarcabile.
Sursa: National Geographic
Sub supravegherea lui Dal Poggetto, experţii au petrecut câteva săptămâni îndepărtând tencuiala cu scalpele. În timp ce varul era îndepărtat tot mai multe opere de artă puteau fi observate pe pereţi. Multe dintre desene sunt schiţe ale operelor de artă realizate de Michelangelo.
Dal Pagetto a declarat că artistul ar fi locuit în acele camere timp de două luni în 1530 pentru a se ascunde de familia Medici. În 1527, familia Medici a fost trimisă în exil, însă Michelangelo şi-a trădat apropiaţii şi s-a alăturat cetăţenilor din Florenţa împotriva conducătorilor. Atunci când familia Medici a reluat conducerea, viaţa artistului de 55 de ani era în pericol, astfel acesta s-a decis să rămână o perioadă în cameră.
Desenele de pe pereţi reprezintă munca pe care el intenţiona să o termine, precum şi opere de artă pe care el le-a realizat cu câţiva ani în urmă. Pe pereţi pot fi observate detalii din statuia lui David (terminată în 1504), precum şi figuri ce se regăsesc pe Capela Sixtină (terminată în 1512).
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: